Onzindelijkheid

Voor iedere kat een oplossing

Onzindelijkheid

Onzindelijkheid is het meest voorkomende gedragsprobleem bij katten en de grootste reden waarom katten in het asiel terechtkomen. Als je kat zijn behoefte op andere plaatsen doet dan op de kattenbak dan spreken we van onzindelijkheid.

Daarnaast kan er ook sprake zijn van markeergedrag. Een kat kan markeren met urine (het zogenaamde sproeien) maar ook met ontlasting. Als een kat eenmaal op een andere plaats heeft geplast dan is de kans dat hij dit blijft doen groot. Blijf niet te lang zelf experimenteren maar schakel mij in om samen uit te zoeken welke vorm van onzindelijkheid je kat laat zien en waarom de kat dit gedrag vertoont. Hiervoor is grondig en objectief onderzoek in de eigen omgeving noodzakelijk.

Veel van de onzindelijkheidsproblemen kunnen opgelost worden!

Wilson en Moon, twee katers van (pas) 10 maanden, broertjes, komen bij ons wonen nadat ze voor de tweede keer in het asiel terecht zijn gekomen. Na een paar weken vinden we een plasje op de stoel, het eerste “plasincident”. Er volgen er daarna meer. Er wordt op het bed geplast op onze slaapkamer en later ook op de bank in de woonkamer, de grote vraag is ‘wie is de boosdoener? Inmiddels zijn wij enorm gehecht aan de broertjes maar ik word gek van dat geplas! Na het zoveelste plasincident en nog steeds geen duidelijkheid over de oorzaak, neem ik in juli een besluit. Ik schakel Leonie in, ze komt bij ons langs en inventariseert de hele gezinssituatie; kattenbakken, speelruimte, voeding, gedrag.. ik krijg een hele lading tips en adviezen mee waarmee we aan de slag gaan. Ondertussen gaat Leonie bij het asiel navraag doen en het verleden van Moon en Wilson nader in kaart proberen te krijgen. Daaruit blijkt later dat de broertjes als zwerfkatjes zijn gevonden. Ze hebben dus al heel wat meegemaakt en we vermoeden dat er sprake is van stress als oorzaak van het plassen. Beide katten worden gecontroleerd, Wilson blijkt blaasgruis te hebben en wordt op een speciaal dieet gezet dat zowel werkt tegen de blaasgruis en ook stres reducerend. Wie er plast in huis is nog steeds onduidelijk, we kunnen de boosdoener niet op heterdaad betrappen. Wilson is duidelijk ook de meest kwetsbare kat van de twee, hij is snel gestrestst. Het plassen blijft ondanks alles wat ingezet is bestaan en ik heb met Leonie veel contact. Ze leeft met ons mee, en probeert de situatie samen met ons te verbeteren. We zien intussen ook verandering in het gedrag tussen de broers. Wilson heeft behoefte aan contact met zijn broer, maar die liefde lijkt inmiddels minder wederzijds dan in het begin. Moon blaast en loopt weg van Wilson. De oorzaak (stress en agressie tussen de broers) van het plassen die al eerder genoemd werd door Leonie blijkt toch meer realiteit te worden. Uiteindelijk besluiten we dat beide katten herplaatst moeten worden omdat we niet kunnen kiezen tussen de twee. Wat een verdriet!

Moon wordt als eerste geplaatst en dit blijkt een goede zet. Moon heeft het goed naar zijn zin en Wilson’s gedrag verandert direct! Hij is veel rustiger, veel aanhankelijker en we voelden al heel snel nadat Moon weg was dat Wilson hier moet blijven. Er wordt niet meer geplast, en ook in het huis van Moon wordt niet geplast. Leonie heeft ons niet alleen praktische tips gegeven, ze heeft ook geholpen bij het nemen van deze moeilijke beslissing. Wat een feest dat het zo goed is gekomen met de broers. Met dank aan Leonie. Al haar tips, adviezen en ondersteuning hebben ons veel geleerd en Moon en Wilson heel erg geholpen.

Broers Moon en Wilson

plassen in huis, Eindhoven

Leonie weet waar ze het over heeft. Ze heeft de missie om mensen hun verantwoordelijkheid te laten nemen als ze eenmaal een kat hebben aangeschaft. Met haar enthousiasme en kennis kan zij veel mensen en katten helpen om het samen heel erg leuk te hebben en katten niet te dumpen of naar een asiel te brengen.

Dierenopvangcentrum De Doornakkers werkt graag samen met CatXpert!

Dierenopvangcentrum De Doornakkers

Eindhoven

Het was al fijn om het hele verhaal over de katten bij jou kwijt te kunnen en zo alles op een rijtje te krijgen. Alleen dat al gaf ons veel inzicht in wat er gebeurd was en welk effect dat had gehad op het gedrag van onze katten. Daarna kregen we veel praktische tips die we konden toepassen. Het fijne was dat je benadrukte dat we vooral moesten kijken wat voor ons praktisch en haalbaar was, maar dat je ook duidelijk het waarom van elk stuk advies uitlegde en wat het effect zou kunnen zijn. Veel tips hebben we kunnen toepassen, wat ertoe heeft geleid dat het buiten de bak plassen van Flip is gestopt en het miauwen een stuk minder is geworden. Je hebt ook goed meegedacht over het herplaatsen van Poeki. Je nam echt de tijd voor ons en stuurde ons ook toen het traject was afgelopen nog regelmatig een berichtje om te vragen hoe het ging, dat vonden we erg fijn. Bedankt voor je hulp!

 

Els

Flip, Lola en Poeki

Vraag nu een consult aan