Als kattengedragstherapeut krijg ik veel vragen over de meest uiteenlopende problemen die we in en rondom ons huis ervaren met onze katten. Door met de eigenaren in het probleem te duiken en de omgeving in combinatie met de specifieke kat(ten) goed in beeld te krijgen we veel van deze problemen ook opgelost. Het heeft me door de jaren heen echter ook wel aan het denken gezet. Waarom ervaren we dit soort problemen? En waar komen deze problemen toch vandaan. Naar mijn idee zijn daar een aantal factoren mede oorzaak aan zoals; wat voor karakter heeft een kat? Waar komt de kat vandaan? Hoe is hij opgegroeid? Welk karakter hadden de ouders? Wat heeft de kat al meegemaakt in zijn leven? Maar wat mij vooral opvalt is de manier waarop wij mensen een keuze maken voor een huisdier.

In het algemeen genomen kiezen we vaak voor een kat omdat het minder tijd kost om hem of haar te verzorgen. En wat we ook belangrijk vinden is dat we hem niet hoeven uit te laten. Oh ja, en een andere belangrijke pijler is het feit dat katten ook wel voor een paar uur of een dag alleen kunnen blijven en zelfstandig zijn. We hoeven ook niet veel met ze te doen of spelen en moeilijk in hun voedingspatroon zijn ze ook niet. Tel daar de dosis knuffelbaarheid bij op als het een kitten is die het liefst zo klein en pluizig mogelijk vanuit het nestje met ons mee kan en de match is gemaakt. Mensen zijn gevoelig voor deze koppies met grote ogen, de lieve geluidjes die ze maken en het vachtje dat ze hebben. Laat staan het kleine pluizige bolletje dat ons zo vertedert als het door het huis heen holt of heel schattig opgerold in een mandje ligt of spint als je ze aait.

We laten ons als toekomstige eigenaren vooral leiden door ons gevoel en minder door ons hoofd. Typisch als je bedenkt dat je een huisdier voor een lange tijd in huis haalt en je toch ook vooral veel plezier aan je huisgenoot wil beleven. Waarom vragen we ons niet eerst af of een kat wel een passend huisdier is? Of deze wel past in de leefsituatie? Welke ruimte hij nodig heeft? Of het een raskat of een asielkat zou moeten zijn en wat de voor en nadelen hiervan zijn? Waarom een kitten of juist volwassen exemplaar? Kortom, wat vinden we belangrijk aan een kat als huisdier. Niet zo heel raar dat we met katten toch ook vaak problemen ervaren in onze huizen. Er is namelijk vaak geen goede match gemaakt of er is vooraf niet goed genoeg nagedacht over de keuze.

Voor mij een reden om mijn focus niet alleen te richten op de gedragsproblemen bij katten maar ook op het helpen bij het maken van de juiste keuze.